Tehtävänä oli tarkastella verkkosivuja ja Facebook-profiileja. Aloitin verkkosivuista ja totesin, että lähestulkoon kaikki tarkasteltavat osa-alueet toteutuivat. Olen aina miettinyt, että onko työyhteisömme verkkosivuilta helppo löytää asioita. Etsivä löytää, niinkuin sanotaan. Meillä on työyhteisössämme viestinnän ammattilaisia, jotka vastaavat sivuista ja he kyllä todella osaavat työnsä. Ja jos huomaa virheitä tai kehittämisen kohteita, heitä on myös helppo lähestyä. Työpaikkani verkkosivut ovat siis todella hyvissä käsissä.

Facebookissa kaveripiiriini kuuluu aktiivisia ja passiivisia ihmisiä. Seurasin sellaisen kaverini Facebook-profiilia, joka päivittäin linkittää ajankohtaisia uutisia ja virittelee keskusteluja. Henkilö on aktiivinen linkittämään asioita, joten yksittäisistä linkeistä tykätään keskimäärin saman verran. Linkitetyt jutut ovat yleensä ajankohtaisia ja verkkomaailmaan liittyviä. Viimeisen kuukauden ajalta en löytänyt aktiivista keskustelua, mutta aina välillä joku aihe on kirvoittanut kiivastakin keskustelua. Yleensä Facebook-kaverieni keskuudessa keskustelut seinällä ovat lähinnä lyhyitä kommentteja kaverilta toiselle, harvoin mitään vakavampaa keskustelua ainakaan seinällä saadaan aikaiseksi. Itsekin kyllä haluaisin käydä tarkemmat keskustelut chatissa ja vielä mielummin kasvotusten...

Toisena Facebook-profiilina seurasin synnyinkaupunkini sivua kuukauden ajalta. Seinällä oli linkitettynä erilaisia tapahtumia, joista jokunen oli käynyt tykkäämässä. Jakamisia tai keskusteluja en löytänyt. Ehkäpä kaupungin Facebook-sivuilla sellaisia ei sitten tehdä. Tai ehkä ei voi yleistää.

Facebookissa on helppo jakaa uutisia ja juttuja, se on mielestäni hyvä asia. Kuvat ovat oleellisia, harvemmin tulee klikattua linkkiä, jossa on vain paljon tekstiä. Aiheeseen sopiva kuva ja lyhyt, ytimekäs teksti herättävät kiinnostuksen lukea lisää.

Itse olen Facebookissa lähinnä passiivinen seurailija. Olen sitä mieltä, ettei elämässäni tapahdu mitään niin ihmeellistä, että joku siitä haluaisi tietää. Silloin tällöin, jos tapahtuu jotakin hauskaa, jaan sen eteenpäin. Pyrin myös olemaan oma itseni iloineni ja suruineni. Linkitän ja jaan joskus mielestäni tärkeitä asioita. Kohtuus kuitenkin kaikessa, minulla on fb-kavereita, jotka saattavat linkittää saman illan aikana kymmeniä videioita Youtubesta - se on jo lähinnä ärsyttävää.  

Verkko ja siellä vaikuttaminen on tullut jäädäkseen, ja se on hyvä asia. Verkossa on matala kynnys tuoda julki mielipiteensä. Toivottavasti jokainen verkossa kirjoittaja muistaa kuitenkin, että kirjoittaa vain sellaisia asioita, joiden takana voi omalla nimellään seisoa. Nimimerkkien takaa huutelu ja nimittely on mielestäni raukkamaista. Vaikutetaan verkossa ja annetaan verkon vaikuttaa!